امرود اور کالی مرچ نے حیران کردیا

Zafar Malik

Chief Minister (5k+ posts)

guavas.jpg_w480.jpg







جب سے زندگی اور معاشرے کے رواج اور مزاج نے کروٹ بدلی ہے ہر چیز ہی بدل گئی ہے اس کا اثر دو چیزوں پر زیادہ پڑا ایک لباس پر اوردوسرا غذا پر موجودہ نشست میں آپ کی خدمت میں صرف غذا پر اپنے سالہا سال کے طبی مشاہدات اور تجربات عرض کروں گا۔
گوناگوں بیماریوں میں مبتلا:


ایک صاحب کا خط آیا کہ میں گونا گوں بیماریوں میں مبتلا تھا ان میں سے چند ایک بیماریاں یہ ہیں۔ سر ہر وقت پکڑا رہتا تھا آنکھوں کے سامنے اندھیرا چھا جاتا تھا طبیعت ہر وقت بوجھل بوجھل غصہ چڑ چڑا پن زیادہ کندھے بندھے ہوئے سر جکڑا ہوا اعصاب کھنچے ہوئے معدے میں گیس تبخیر بے چینی اجابت غیر تسلی بخشقبض کشا دوائی کھالوں تو فائدہ ورنہ پھر وہی حالت بواسیر کی علامات بعض اوقات ظاہر ہو جاتی تھیں پیٹ بڑھ رہا تھا کھایا پیا جسم کو نہیں لگتا تھا۔ دل کی دھڑکن خود بخود تیز ہو جاتی تھی۔
اسلام آباد میں ایک بڑے عہدے پر متمکن تھا ہر قسم کی اعلیٰ میڈیکل سہولیات میسر تھیں لیکن ہر طرح کے علاج کے باوجود دن بدن پریشانی اور تکلیف بڑھ رہی تھی۔ کسی طرح بھی میری طبیعت درست نہیں ہو رہی تھی۔ بعض اوقات مایوسی ڈپریشن اور ٹینشن اتنی بڑھ جاتی کہ خود کشی کرنے کو دل چاہتا۔ مرحوم صدر ضیاء الحق کے ذاتی معالج سے بھی ملاقات کی اورعلاج کرایا مسئلہ پھر بھی حل نہ ہوا۔ مایوسی پریشانی اور مسلسل علاج کئی سال تک جاری رہا آخر ایک دن ایک تجربہ کار بوڑھے آدمی ملے انہوں نے اپنی کہانی کچھ یوں سنائی۔


مشکل ترین بیماریوں کا آسان ترین علاج:


میں دوسری جنگ عظیم میں بہت عرصہ ترکی میں رہا حالات جیسے بھی رہے لیکن جبر اور صبر سے زندگی گزاری ان حالات کی وجہ سے میری حالت یہ ہو گئی کہ میں ٹینشن ڈپریشن کا ایک مستقل مریض بن گیا۔ چھوٹے شہر کے تمام معالج آزما کر بڑے شہر کا رخ کیا نفسیاتی ڈاکٹر فزیشن اور طرح طرح کے معالج اپنے طریقے اور ٹیسٹوں سے علاج کرتے رہتے تھے۔ سکون اور نیند کی گولیاں کھا کر میں اپنے آپ کو معاشرے کا گھٹیا اور بوجھل فرد سمجھتا تھا۔ ہر وقت غنودگی میرا مقدر بن گئی۔ گھبراہٹ بے چینی لاغری کمزوری دماغی اعصابی کھچاؤ یاداشت میں کمی نگاہ پر اثر بات بات میں چڑ جانا یا پھر اس کا اتنا اثر لینا کہ خود بھی بیزار اور گھروالے بھی بے چین حتیٰ کہ معدہ جگر اور جسم کے بازو ٹانگیں بظاہر کام کرنا چھوڑ رہے تھے۔ قبض بھی زیادہ ہو گئی۔

مجھے کسی نے مشورہ دیا کہ آب و ہوا تبدیل کروں۔ میں اکیلا پہاڑی علاقوں کی طرف نکل گیا ایک ایسی جگہ گیا جہاں امرود وافر مقدار میں تھے۔ میں نے خوب امرود کھائے۔ ایک بوڑھا پہاڑی آدمی مجھے دیکھ کر کہنے لگا کہ یہ امرود نہ کھاؤ یہ کھاؤ۔ جو میں کھا رہا تھا وہ سخت تھا اور وہ ایسا دے رہا تھا جسے ہم خراب سڑا ہوا سمجھ کر پھینک دیتے ہیں۔ نامعلوم اس بوڑھے کی بات میں کیا تاثیر تھی کہ میں نے وہی نہایت نرم بلکہ نرم سے بھی زیادہ نرم امردو کھائے پھر بوڑھے نے ایک پڑیا دی کہ یہ کالی مرچ پسی ہوئی ہے یہ ضرور چھڑکا کرو اور کالی مرچ لگا کر ہی کھایا کرو۔کچھ دن بعد و ہ کالی مرچ ختم ہو گئی اور میں نے مزید کالی مرچ لے کر پیس لی اور نرم امرود کھانا شروع کر دیئے۔ اپنی طبیعت نہایت آسودہ بہترین اور ہشاش بشاش محسوس ہونا شروع ہو گئی۔بے خوابی نیند کی کمی ہائی بلڈ پریشر اور قبض سے مکمل نجات مل گئی۔ میں نے سمجھا کہ یہ آب و ہوا کی تبدیلی کا اثر ہے۔ دو ہفتے وہاں گزار کر اس نادیدہ خوف کیساتھ واپس اپنے چھوٹے شہر لوٹا کہ وہ مرض پھر غالب ہو گا لیکن ایسا نہ ہوا۔


یہ امرود کی برکات ہیں:



دل میں ایک احساس پیدا ہوا کہ یہ امرود کی برکات ہیں۔ میں نے اپنی زندگی کا معمول بنا لیا کہ صبح جی بھر کر نرم امرود کالی مرچ چھڑک کر کھاتا اس کے بعد کچھ بھی نہ کھاتا۔ پھر ڈھلتی دوپہر میں سادہ غذائیں کھاتا۔میں نے اپنے آپ کو نئی زندگی پاتے دیکھا۔بس پھر کیا تھا۔ٹھیلے پر جو نرم بظاہر خراب امرود ہوتے تھے وہ نہایت ارزاں چن کر لے آتا خوب جی بھر کر کھاتا۔چند ہفتوں میں ایسا بدلا کہ زندگی کے دن رات ہی بدل گئے اور میں تندرست ہو گیا اب تک بے شمار لوگوں کو بتا چکا ہوںجس نے بھی مستقل مزاجی سے امرود اور کالی مرچ کا ٹوٹکہ آزمایا تعریف کی او ر ڈھیروں ادویات اس سے چھوٹ گئیں لیکن کچھ ہفتے آزمانا ضروری ہے۔


تمام معالج چھوڑ کر ایک علاج کیا:


تجربہ کار بوڑھے کی کہانی سن کر میں نے صدر ضیاء الحق مرحوم کے معالج کا علاج چھوڑ دیا اور بالکل نرم امرود اور کالی مرچ کا مسلسل استعمال شروع کر دیا۔ واقعی جو فائدہ ان صاحب کو ہوا وہی مجھے شروع ہو گیا اور میں بالکل تندرست ہو گیا۔ آپ کو خط لکھ رہا ہوں کہ اس کے کوئی مضر اثرات تو نہیں۔ میں نے اسلام آباد کے ان صاحب کو جنہوں نے صدر کے معالج سے علاج کرایا تھا جواب دیا کہ یہ آپ کے تجربات ہیں جبکہ میرے تجربات امرود اور کالی مرچ کے متعلق اس سے بھی انوکھے ہیں۔ اگر واقعات لکھنا شروع کر دوں تو اس کیلئے تو ایک پورا دفتر چاہیے لیکن اس کے مختصر فوائد عرض کرتا ہوں لیکن یہ فوائد سخت کچے اور ترش یعنی کھٹے امرود کے نہیں۔


امرود کھانے والے کبھی مایوس نہیں ہوئے:


وہ امرود جو بالکل پکا ہوا اور نہایت نرم ہو یا لے کر گھر رکھ دیں کئی دنوں کے بعد خود نرم اور گداز ہو جائیں گے۔ ہائی بلڈ پریشر معدے کی گیس تبخیر پیٹ کا بڑھنا آنتوں کے کیڑے بواسیر جوڑوں اور کمر کا درد چاہے جتنا بھی پرانا کیوں نہ ہوں۔ دل کی گھبراہٹ بے خوابی کہ آدمی ادویات کھا کھا کر تھک گیا ہو۔ جگر مثانے کی گرمی نگاہ کی کمزوری اعصابی تھکن کیلئے نہایت مفید ہے۔ عورتوں میں لیکوریا اندرونی ورم کمر کا درد حتیٰ کہ لیکوریا جتنا پرانا ہی کیوں نہ ہو ورم جتنی پرانی کیوں نہ ہو حتیٰ کہ بے اولادی میں بھی میرے تجربات ہیں کہ امرود کھانے والے کبھی مایوس نہیں ہوئے۔ اس طرح نوجوانوں کے مسائل جو میں وضاحت سے نہیں لکھ سکتا ان کیلئے امرود ایک انمول تحفہ اور وسیلہ شفاء ہے۔ قارئین! یہ مختصر سے فوائد آپ کی خدمت میں تحریر کئے ہیںاگر آپ کے تجربے میں مزید فوائد ہوں تو ضرور تحریر کریں۔ (نوٹ: امرود صبح کے علاوہ دن میں کسی اور وقت بھی استعمال ہو سکتا ہے۔)







 
Last edited by a moderator:

Zulfi Khan

Chief Minister (5k+ posts)
Good Post. The benefits of Guava are amazing. If it can cure Blood Pressure and other diseases,
it is really excellent one for the poor who can not afford high cost medicines.
 

Night_Hawk

Siasat.pk - Blogger
Health Benefits of Guava

Fruit




The health benefits of guava include the treatment of diarrhea, dysentery, constipation, cough, cold, skin care, high blood pressure, weight loss and scurvy.

Many of you may have tasted this mouth-watering treat, or have at least seen or heard about it. Guava is very common in Asian countries, but is increasingly available in the western world, particularly as more of its health benefits are revealed. It is a somewhat round or pear-shaped seasonal fruit, and is light green, yellow, or maroon in color on the outside when it is ripe. Guava also has white or maroon flesh and lots of small hard seeds enveloped in very soft, sweet pulp. It is eaten raw (ripe or semi-ripe) or in the form of jams and jellies.

This popular fruit is a powerhouse of nutrients. If the traditional adage says that “An apple a day keeps the doctor away” in Europe and Americas, the phrase is probably changed to “A few guavas in the season keeps the doctor away for the whole year” in the Indian Subcontinent and places where guavas typically grow. Its scientific name is Psidium Guajava.

Guava

Guava2.jpg
What makes guava special is that protecting the fruit does not require excessive use of chemical pesticides as in the case of grapes, apple, and other so-called “exotic” fruits. It is one of the least chemically treated and sprayed fruits.

Health Benefits of Guava

Some of the surprising and brilliant health benefits are listed below.

Weight loss: Guava is very helpful for those who want to lose weight without compromising their intake of proteins, vitamins and fiber. Guava is very high in roughage and rich in vitamins, proteins and minerals, but it has no cholesterol and a low number of digestible carbohydrates. It is a is very filling snack and satisfies the appetite very easily. Guava, especially raw guava, also has far less sugar as compared to apples, oranges, grapes, and other fruit. Adding a medium-sized guava to your lunch and you will not feel hungry again until the evening. Ironically, it can also help with weight gain in lean, thin people. This is probably due to its wealth of nutrients, which keep the metabolism regulates and helps to promote the proper absorption of nutrients.

Eyesight: Guavas are extremely good sources of vitamin-A, which is well known as a booster for vision health. It can help slow down the appearance of cataracts, macular degeneration, and general health of the eyes. It can not only prevent degradation of eyesight, but even an improvement in eyesight once it has begun to degrade.


Cancer Prevention: One of the most celebrated and important benefits of adding guava to your diet is its ability to inhibit the growth and metastasis of cancerous cells. There have been numerous studies done in recent years on guava’s effects primarily on prostate cancer, breast cancer, and oral cancers. Guava leaf oil is extremely successful as an anti-proliferative substance, and has actually been shown to be more effective than some leading modern medicines in reducing cancerous growth. Guavas are also rich in lycopene, a powerful antioxidant that has been shown to be wildly successful in reducing prostate cancer risk. That same antioxidant has also shown to inhibit the growth of breast cancer cells, although further human trials need to be done.

Finally, the naturally high levels of vitamin-C in guavas, which are four times higher than the levels found in oranges (the traditional vitamin-C powerhouse), provides the immune system a huge boost in antioxidants. Antioxidants are the major lines of defense against the proliferation of free radicals in the body, which are one of the main causes of serious conditions like cancer and heart disease. Therefore, adding guava to your diet has numerous ways in which it helps you stay health and cancer-free.

Diarrhea & dysentery: Guava is very rich in astringents (compounds that make your gums feel tighter and fresher). After you chew guava leaves, eat a raw guava, or use some guava-based toothpaste), your mouth feels healthier, and the astringent qualities also add substance to loose bowels and reduce symptoms of diarrhea. These astringents are alkaline in nature and have disinfectant and anti-bacterial properties, thus helping to cure dysentery by inhibiting microbial growth and removing extra mucus from the intestines. Furthermore, other nutrients in guava such as vitamin-C, Carotenoids and potassium, strengthen and tone the digestive system while simultaneously disinfecting it. Guava is also beneficial in treating gastroenteritis for the same reasons stated above.

Thyroid Health: Guavas are a good source for copper, which is an important part of regulating thyroid metabolism by helping to control hormone production and absorption. The thyroid gland is one of the most important glands in the body for regulating hormones and organ system function, so guava can help balance your health in many ways.

Constipation: Guava is one of the richest sources of dietary fiber in terms of fruit. Its seeds, if ingested whole or chewed, serve as excellent laxatives. These two properties of guava help the formation of healthy bowel movements, and aid the body in retaining water and thoroughly cleaning your intestines and excretory system. It is said that constipation alone can lead to 72 different types of ailments, so any help with constipation is beneficial. Your total health is undeniably affected by proper digestion, and more importantly, proper excretion. Frequent consumption of guava can ensure both.

Brain Health: Another of the tremendous positive benefits of guavas is the presence of B3 and B6 vitamins. B3 (also known as niacin) can increase blood flow and stimulates cognitive function. B6 is a great nutrient for brain and nerve function. Therefore, eating guava can help you increase brain function and sharpen you focus.

Cough & cold: Juice of raw and immature guavas or a decoction of guava-leaves is very helpful in relieving coughs and colds by reducing mucus, disinfecting the respiratory tract, throat and lungs, and inhibiting microbial activity with its astringent properties. Guava has one of the highest quantities of vitamin-C and iron among fruits, and both are proven to be preventive against colds and viral infections. In some areas of India, roasted ripe guava is used as a remedy against extreme cases of cough, cold, and congestion. Ripe guava should be avoided by people who are suffering from cough and cold, as it can exacerbate the problem, and one should also avoid drinking water immedaitely after eating guava as it can lead to a soar throat.

guava_1.jpg
guava_1Skin care: Guavas can improve the texture of your skin and help you to avoid skin problems more than even the highest ranked beauty creams or skin toner gels. This is chiefly due to the abundance of astringents in the fruit (more astringent is present in immature guavas) and in its leaves. Your skin can benefit from either eating the fruits (this helps tighten your muscles apart from your skin) or by rinsing your skin with a decoction of its immature fruit and leaves. It will tone up and tighten the area of loosened skin where you apply it. In addition to the astringents, guava is very rich in vitamin-A, B, C and potassium which are good antioxidants and detoxifiers, which keep your skin glowing and free from signs of premature aging, wrinkles and other dermal disorders.

High blood pressure: Guava helps reduce cholesterol in the blood and prevents it from thickening, thereby maintaining the fluidity of blood and reducing blood pressure. Studies have shown that food lacking fiber (such as refined flour) add to blood pressure, due to its quick conversion to sugar. Guava, being very rich in fiber and hypoglycemic in nature, helps reduce blood pressure.

Diabetes: In a related benefit to blood pressure mentioned above, an intake of guava can also help those patients who suffer from diabetes. The high level of dietary fiber in guava helps to regulate the absorption of sugar by the body, which decreases the chances of major spikes and drops in insulin and glucose in the body. Studies have shown that consuming guava can help prevent the appearance of type-2 diabetes.

Scurvy: Guava can outdo many other fruits, including orange and other citrus fruits, in terms of its concentration of vitamin-C. A deficiency of vitamin-C can cause scurvy, and proper intake of vitamin-C is the only known remedy for that dangerous disease. In fact, guavas contain 5X more vitamin-C than oranges, which are often heralded as the absolute best source of that beneficial vitamin.

Other benefits: There are so many health benefits of guava, it is hard to know where to begin. It is important to know that guava helps control diabetes and protects the prostate. The juice of guava leaves has been known to cure toothaches, swollen gums & oral ulcers, and the juice speeds up the healing process of wounds when applied externally. Finally, it reduces the frequency of convulsions, epilepsy, and bacterial infections.

As with many alternative foods and supplements, there is little risk in eating them in natural form, but you must do your due diligence when taking it in medical forms. Be cautious when adding any new medicinal form of guava into your diet, and it is better to stick to eating guava in its natural form as a raw fruit.

http://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-guava.html
 

adamfani

Minister (2k+ posts)
Good Post. The benefits of Guava are amazing. If it can cure Blood Pressure and other diseases,
it is really excellent one for the poor who can not afford high cost medicines.

ہاں ٹھیک کہہ رہے ہو امرود تو مفت ملتے ہیں:lol:
 

such bolo

Chief Minister (5k+ posts)
جزاک الله
امرود کهانے کا ایک اور فائده بیچارے امرود کی ریڑهی والے کا گهر کا چولا بهی جلے گا
اس فائده کو نا بهولیں:p
 

shabir khan

Senator (1k+ posts)
وہ کیڑا بھی تو امرود ہی کھاتا ہے ۔ صحت مند کیڑا
زیادہ مسلہ ہو تو آنکھیں بند کر کے کھا جاو۔ ۔


ڈاڈو سٹھو بابا ، وہ کیڑا صرف امرود کھاتا ہے اور تم وری کیڑے اور امرود دونوں کو کھا جاتا ہے ، واہ ڑے واہ
 
Last edited:

Back
Top