یہ پھل گرمیوں میں موٹاپے سے نجات کے لیے مددگار

Night_Hawk

Siasat.pk - Blogger
یہ پھل گرمیوں میں موٹاپے سے نجات کے لیے مددگار

5aef1d5368da8.jpg


موسم گرما کی شدت میں اضافے کے ساتھ ہی گرمیوں کے پھل بھی ملنا شروع ہوجاتے ہیں۔
یہ موسم اپنے رنگارنگ پھلوں کی وجہ سے جانا جاتا ہے جیسے آم، تربوز، آلوبخارے، خوبانی، آڑو، فالسے اور لیچی۔
اور اگر آپ موٹاپے سے نجات چاہتے ہیں تو یہ موسم مثالی وقت ثابت ہوسکتا ہے کیونکہ زیادہ پسینہ بہنے اور صبح جلداٹھنے میں آسانی سے ہٹ کر رنگارنگ غذائیں اس مقصد کو آسان بناتی ہیں۔


اور لیچی موٹاپے اور توند سے نجات کے لیے اس لیے فائدہ مند ہے کیونکہ اس میں کیلوریز نہ ہونے کے برابر ہیں جبکہ صحت کے لیے فائدہ مند اجزا بہت زیادہ ہیں۔
تاہم ذیابیطس کے مریضوں کو یہ پھل ڈاکٹر کے مشورے سے استعمال کرنا چاہئے کیونکہ اس میں مٹھاس موجود ہوتی ہے۔
اور ہاں اس پھل کو اعتدال میں ہی کھانا چاہئے جیسے روزانہ 10 سے 12، اس سے زیادہ نہیں۔
جسمانی وزن میں کمی
یہ پھل موٹاپے اور توند سے نجات میں فائدہ مند ہے جس کی وجہ اس میں موجود فائبر اور دیگر اجزا ہیں۔ جسمانی وزن کم کرنے کے دوران ایسی غذاﺅں اور پھلوں کی ضرورت ہوتی ہے جو چربی گھلانے میں مدد دے سکیں اور لیچی اس میں مددگار پھل ہے۔​
نظام ہاضمہ
چونکہ اس میں فائبر موجود ہے تو اسے ہضم کرنا آسان ہوتا ہے، جسمانی وزن میں کمی کی کوششوں میں ایک بڑا مسئلہ قبض کا ہوسکتا ہے جس کی وجہ غذا میں فائبر کی مناسب مقدار نہ ہونا ہوتی ہے۔ تو صحت مندانہ جسمانی وزن میں کمی کے لیے یہ پھل فائدہ مند ہے اور نظام ہاضمہ بہتر ہونے سے غذاﺅں کو ہضم کرنا بھی آسان ہوجاتا ہے۔
بلڈ پریشر
لیچی پوٹاشیم سے بھرپور پھل ہے جبکہ اس میں سوڈیم کی مقدار بہت کم ہوتی ہے، جس سے بلڈ پریشر کی سطح متوازن رہتی ہے۔ بلڈ پریشر کے شکار افراد میں کولیسٹرول کی سطح بڑھنے سے موٹاپے کا امکان بڑھتا ہے، لیچی کھانے سے اس مسئلے سے بچا جاسکتا ہے۔​
مضبوط جسمانی دفاعی نظام
اگر جسمانی دفاعی نظام کمزور ہو تو اس سے بھی جسمانی وزن میں اضافہ ہوتا ہے، لیچی جسم کے مدافعتی نظام کو مضبوط بنانے کے لیے مفید پھل ہے جس کی وجہ اس میں موجود وٹامنز اور منرلز ہیں۔​
نوٹ: یہ مضمون عام معلومات کے لیے ہے۔ قارئین اس حوالے سے اپنے معالج سے بھی ضرور مشورہ لیں۔

Source
 

Night_Hawk

Siasat.pk - Blogger
Khanpuri lychee arrives in the markets
Amjad IqbalJuly 02, 2015

55949471250bf.jpg

A vendor sells Khanpuri lychee on Museum Road.

TAXILA: As the juicy lychee from the Panj Khattha area of Khanpur has ripened, scores of makeshift kiosks have been set up along the Taxila-Khanpur Road for those wanting to buy the fruit fresh from the farm.

The Punj Khatta locality near Taxila is known as the food basket of the area and fruit is grown over some 280 hectares. This area is famous for producing world class oranges as well but lychee is only available in the market for a few weeks each year.

Imran Rasheed, one of the customers visiting the orchards, told Dawn that lychee grown in this area has a unique flavour and is not available elsewhere.

Another visitor, Mohammad Asim, had come with his family, who enjoyed a nice outing picking fresh lychee from trees in the farm.

“There is nothing like eating fresh fruit in the summer and children especially enjoy picking fruit,” he said.

According to officials in the local crop reporting centre, the lychee produced in the Punj Khatta area is of Chinese origin. There are four varieties in the lychee grown in Khanpur namely Gola, Surahi, Bedana and China. Each variety has a unique flavour and is larger in size than the varieties grown in Punjab, which is why it is generally more expensive. The officials said that lychee orchards spread over 2,500 to 3,000 kanals.

A farmer, Raja Kamran, told Dawn that timely rains this year coupled with uninterrupted water supply from the Khanpur Dam led to a good yield. He said that under an agreement with the Khanpur Dam authorities, farmers of Punj Khatta are entitled to receive 56 cusecs of water from the dam each day.

5594946fcfedd.jpg

A farmer picks fruit from a tree. — Dawn

The farmer explained that lychee orchards need to be watered at least twice a month and preferably each week. Another farmer, Raja Khizar said that along with paucity of water and low rainfall, bats are another threat to the crop.

“Bats attack the lychee orchards in flocks,” he said.

Zahir Khan, another farmer, lamented that over fruit production in the area is seeing a decline.

He attributed this decline to rapid commercialization of arable land and a reduction in the water table over the last few years.

Published in Dawn, July 2nd, 2015
 

Back
Top