سوہا نجنا.... ایک کرشماتی درخت

kaka1

Senator (1k+ posts)
491316_7307977_updates.jpg


ہمارے اردگرد کئی ایسے پودے موجود ہیں جو قدرت کا تحفہ ہیں لیکن ہم اپنی کم علمی کے باعث ان سے فائدہ نہیں اٹھا پاتے ۔ان پودوں میں سے ایک سوہانجنا(انگریزی نامMoringa oleifera) ہے جو پاکستان میں سندھ اور جنوبی پنجاب کے علاقوں میں صدیوں سے موجود ہے۔آج اسے دنیا میں ایک کرشماتی پودے کی حیثیت سے جانا جاتا ہے۔ اس کے پتے، شاخیں اور جڑوں کے ساتھ ساتھ بیج میں بھی اہم غذائی اجزاء موجودہیں۔اس پودے کے کرشماتی فوائد سے دنیا اس وقت آگاہ ہوئی جب اسے سینیگال میں قحط کے دوران غذائی ضروریات کو پورا کرنے کے لیے استعمال کیا گیا۔پاکستان میں اس کے کرشماتی خواص پر تحقیقات کرنے اور عوام میںاس کی کاشت سے متعلق شعور اجاگر کرنے کا سہرا پروفیسر ڈاکٹر شہزاد بسرا کے سر ہے جو عرصہ دراز سے "مورنگا فار لائف" کے پلیٹ فارم سے لوگوں کی رہنمائی کر رہے ہیں۔ان کی تحقیق کے مطابق اس پودے کا اصل وطن جنوبی پنجاب ہے جہاں سے یہ پودا برصغیر کے دیگر حصوں اور جنوبی افریقہ میں پہنچا۔ایک وقت تھا کہ پاکستان میں اس کی 13قسمیں(سپی شیز) تھیں لیکن اب ان میں سے دو سپی شیز باقی ہیں جن میں سے دنیا بھر میں سب سے زیادہ اہمیت مورینگا اولیفیرا کو حاصل ہے۔یہ درخت ان علاقوں میں بہترین کارکردگی ظاہر کرتا ہے جہاں درجہ حرارت18سے 48 سینٹی گریڈ اورسالانہ بارش 250سے 1500ملی میٹر سالانہ ہو۔اس کی بنیادی ضروریات کو مدنظر رکھتے ہوئے سندھ اور جنوبی پنجاب کے صحرائی علاقوں میں کاشت کرنے سے کثیر زرمبادلہ کمایا جاسکتا ہے۔


دنیا بھر کے ماہرین غذائیت اور فوڈ سائنس کے ماہرین اس کی کرشماتی صفات پر حیران ہیں۔اس کے ہر حصہ کو بطور غذا استعمال کیا جاسکتا ہے۔پھول بطور سبزی پکائے جاتے ہیں، پھلیوں کا اچار اور سالن تیار کیا جاتا ہے جبکہ جڑوں کا اچار پاک و ہند میں مقبول ہے۔تحقیقات کے مطابق مورنگا میں دودھ کے مقابلے میں 17گنا زیادہ کیلشیم، دہی سے 9گنا زیادہ پروٹین، گاجر سے 4گنا زیادہ وٹامن اے ،بادام سے 12گنا زیادہ وٹامن ای،کیلے سے 15گنا زیادہ پوٹاشیم اور پالک سے 19گنا زیادہ فولاد پایا جاتا ہے۔ سوہانجنا کے پتوں کی افادیت دیکھتے ہوئے مختلف ممالک میں انھیں بطور غذا استعمال کیا جا رہا ہے اور مغربی ممالک میں اس کے ایکسٹریکٹ سے تیار کردہ کیپسول، گولیاں اور فوڈ سپلیمنٹ بنا کر فروخت کر رہے ہیں۔ جاپان کی ایک معروف دودھ کمپنی عرصہ دراز سے موریناگا Morinaga کے نام سے بچوں کا دودھ بنا رہی ہے جو مورنگا کی غذائی خصوصیات سے بھرپور ہے۔اس کے پتوں کا پچاس گرام سفوف دن بھرکی غذائی ضروریات کو پورا کرنے کے لئے کافی ہوتا ہے۔ایک غریب آدمی جو مہنگے پھلوں اور گوشت کا متحمل نہیں ہوسکتا وہ مورنگا کے استعمال سے اپنی غذائی ضروریات سستے داموں باآسانی پوری کر سکتا ہے۔ مورنگا میں دمہ، السر، جوڑوں کا درد، بے خوابی، بلڈ پریشر،مرگی ، کولیسٹرول،کینسر اور جنسی کمزوری سمیت کم و بیش تین سوبیماریوں کا علاج موجود ہے۔

مورنگا کا درخت دو سے تین سالوں میں بیج دینا شروع کر دیتا ہے۔ ایک درخت سے تقریباََ 3-4کلو بیج حاصل ہوتے ہیں اور ایک کلو بیج سے تقریباً ایک پاؤ تیل نکلتا ہے۔ اس کے بیج میں 35سے 40فیصد تیل موجود ہوتا ہے جو کوالٹی میں عمدہ اور زیتون کے برابر ہوتا ہے۔مورنگا کی کاشت کو پاکستان میں فروغ دے کر خوردنی تیل پر خرچ ہونے والے اربوں روپے بچائے جاسکتے ہیں۔دنیا میں موجود دواساز کمپنیاں، کاسمیٹک، انڈسٹریز، آئل فیکٹریز، بائیو ڈیزل پلانٹس اور بہت سی دیگر صنعتیں اس سے مستفید ہو رہی ہیں۔یہی نہیں بیج سے تیل نکالنے کے بعد اس کی کھلی کو پانی صاف کرنے کے لیے استعمال کیا جاتا ہے۔پاکستان ان ممالک میں شامل ہے جہاں صاف پانی کی عدم دستیابی کے باعث ہر سال لاکھوں لوگ بیماریوں میں مبتلا ہوتے ہیں۔ ان علاقوں میں جہاں صاف پانی کے مسائل ہیں۔ لوگوں کو اس طریقہ کار کے متعلق شعور دے کر صحت کے مسائل پر قابو پایا جاسکتا ہے۔پانی کی کمیابی کے علاوہ دنیا میں ایک اور بڑا مسئلہ کیمیائی کیڑے مار ادویات کے استعمال سے پیدا ہونے والے ماحولیاتی مسائل ہیں۔یہی وجہ ہے کہ دنیا تیزی سے حیاتیاتی کیڑے مار ادویات کی طرف منتقل ہورہی ہے جس میں مورنگا کو خاص مقام حاصل ہے۔اس کے پتے کو نچوڑ کر رس کو سپرے کیا جائے تو
پودوں میں بیماریوں کے خلاف مدافعت پیدا ہوتی ہے اور بغیر کسی اضافی خرچہ کے40فیصد تک پیداوار میں اضافہ کیاجاسکتا ہے۔


مورنگا کو تجارتی مقاصد کے لیے دنیا بھر میں کاشت کیا جار ہا ہے۔یہ پودا ایک سال میں 10سے 15فٹ کا درخت بن جاتا ہے۔اس پر سال میں ایک دفعہ پھول آتے ہیں جو بعد میں پک کر پھلیوں کی شکل اختیار کرلیتے ہیں۔ ایک درخت کی پھلیوں سے آٹھ سے دس ہزار بیج حاصل ہوسکتے ہیں جن سے سوہانجنا کو فصل کے طور پر بھی کاشت کیا جاسکتا ہے۔ بیج کو کپاس اور مکئی کی بجائی کی طرح 1فٹ کے فاصلے پر لگایا جاتا ہے۔ جب یہ پودے تین فٹ پر پہنچ جائیں تو ان کو اوپر سے کاٹ دیا جاتا ہے پھر بار بار 10سے 20دن کے وقفہ سے اس کے پتے بطور چارہ کاٹ کر استعمال کئے جا سکتے ہیں۔مویشیوں کے لیے مورنگا کے پتے بطور چارہ استعمال کرنے سے مہنگے کھل اور بنولہ استعمال کرنے کی ضرورت نہیں رہتی ۔تحقیق کے مطابق مورنگا کے پتوں کا استعمال مویشیوں کے وزن میں 32فیصد اور دودھ میں 65فیصد تک اضافہ کا باعث ہے۔چارے کے لیے اس درخت کو سال میں 12سے 16دفعہ تک کاٹا جاسکتا ہے اور اس کا سیڈ کیک بھی بطور چارہ استعمال کیا جاسکتا ہے۔

مورنگا کی کاشت کے لیے دوسرا مقبول طریقہ بذریعہ قلم ہے جس میں 4سے 5 فٹ کی شاخ منتخب کر کے ایک فٹ چوڑااور 3فٹ گہرا گڑھا کھود کر دبا دیا جاتا ہے۔گڑھے بھرنے کے لیے ریت ، بھل اور پتوں کی کھاد کا آمیزہ استعمال کیا جاتا ہے اور کوشش کی جاتی ہے کہ پانی براہ راست قلم کو نہ لگے بلکہ صرف نمی پہنچے۔یاد رہے کہ گڑھوں کا درمیانی فاصلہ 10سے 15فٹ تک ہونا چاہیے اور قلم کا 1/3حصہ زمین کے اندر ہو۔ جب بیج اور قلم کے ذریعہ مورنگا کی کاشت ممکن نہ ہو تو نرسری کا طریقہ استعمال کیا جاتا ہے جس میں پلاسٹک کی تھیلیوں میں مٹی، ریت ، بھل اور قدرتی کھاد کے آمیزہ سے بھر کر ہر تھیلی میں دو سے تین بیج لگادئیے جاتے ہیں۔ایک ہفتہ میں بیج کا اگائو مکمل ہوجاتا ہے اور ڈیڑھ ماہ بعد پودے کھیت میں منتقل کرنے کے قابل ہوجاتے ہیں۔کھیت میں منتقلی کے فوراً بعد پانی لگایا جاتا ہے اور کچھ عرصہ تک ہفتہ وار آبپاشی کی جاتی ہے ۔چونکہ مورنگا گرم اور خشک آب و ہوا کا پودا ہے اس لیے کم پانی میں بھی گزارا کر سکتا ہے، اگر پانی دستیاب ہو تو دو ماہ بعد ہلکی آبپاشی مفید ثابت ہوتی ہے ۔ چارہ کے حصول کے لیے ایک ایکڑ مورنگامیں دو بوری یوریا کھاد ڈالنے سے بہتر نتائج حاصل ہوتے ہیں۔ جڑی بوٹیوں کو کنٹرول کرنے کے لیے بجائی کے 24گھنٹے کے اندر اندر بوٹی مار سپرے کرنا چاہیے ۔یوں تو مورنگا کیڑے مکوڑوں کے خلاف قوت مدافعت رکھتا ہے لیکن جڑوں پر دیمک کے حملہ سے اس کے سوکھنے کا خدشہ رہتا ہے جس سے بچائو کے لیے سفارش کردہ زہر استعمال کیا جاسکتا ہے۔

مورنگا کو کسان اپنے کھیتوں کے آس پاس بھی اگا سکتے ہیں کیوں کہ اس کی جڑیں گہری ہوتی ہیں اس لیے یہ زمین کی زرخیزی کو نقصان نہیں پہنچاتیں بلکہ اس کے پتے زمین پر گر کر زرخیزی میں اضافہ کرتے ہیں۔مغربی ممالک میں مورنگا کی کچن گارڈننگ کی جارہی ہے اور اس کے مختلف حصوں کو روز مرہ خوراک میں استعمال کیا جاتا ہے۔اس کے کرشماتی خواص کے باعث ہم اسے اپنے گھروں میں،سڑکو ں کے کنارے اور پارکوں میں بھی لگا سکتے ہیں۔مورنگا کی وسیع پیمانے پر کاشت کے لیے حکومت کو مختلف پراجیکٹس متعارف کرانے ہوں گے اور کاشتکاروں میں شعور اجاگر کرنا ہوگا تاکہ زرعی ترقی
کے علاوہ کثیر زر مبادلہ بھی کمایا جاسکے
۔

https://jang.com.pk/news/491316
 
Last edited by a moderator:

kaka1

Senator (1k+ posts)
Kilifi farmers tap Moringa tree to meet demand for cosmetics
Apr. 24, 2018, 12:30 am
By ALPHONCE GARI @alphonce2011

For many generations, moringa tree has grown naturally around the country. Residents mainly use it for food, unaware it can be a major cash crop that could improve their lives.
In Kilifi county, for example, moringa is becoming an important crop after a foreign investor set up a factory that manufactures oil for export to international cosmetic companies.
Kilifi Moringa Estates also produces moringa flour, made from the tree’s leaves. CEO Papu Haroon set up the project in 2014 in Matsangoni, Kilifi North constituency.
He set up the factory after the tourism industry experienced a downturn. Haroon owned beach cottages at Uyombo, but the number of tourists dropped following terror attacks. He then ventured into manufacturing moringa oil and powder.
Today, his business is thriving as he exports moringa oil to the United States and Europe. The factory was set up in the site of his former resort on a remote beach in Matsangoni. The factory has changed the lives of farmers.

HOW HE STARTED
Haroon first engaged the community, including women, widows, people with disability and people living with HIV-Aids, to plant the moringa tree in order to get the raw material directly from locals.
To boost production, Haroon organised the farmers into groups and they underwent training before setting up individual farms at their homes.
He also set up a team of experts to work with the farmers to ensure they followed the proper procedure for growing moringa, from the nursery to planting and harvesting.
I caught up with him in the village, as he met farmers and inspected the crop in their farms. Haroon said the company has at least 350 outgrowers, mostly women.
During the tour, it was evident that residents have begun embracing moringa tree farming, as almost every homestead had planted the crop.
Haroon first engaged people living with HIV, who were traditionally discriminated against and suffered due to their health status.
He engaged the county’s Health department and asked for land at the Matsangoni Health Centre. Here, he planted moringa to help boost the patients’ immunity and breastfeeding mothers as well as empower them with cash from sale of the seeds.
“We came here in 2003 and set up a beach cottage business. Everything was good, but between 2010 and 2012, due to al Shabaab terror attacks, beach tourism experienced a severe decline; it was no longer a sustainable business,” he said.
He says they were forced to change business, and they set up Kilifi Moringa estate to process oil and powder for export.
At that time Haroon, who is from Seychelles, says he found out many families knew about moringa but planted it only for household consumption.

GLOBAL DEMAND
The CEO learnt that locals did not know that moringa seeds could be used to produce oil, which is in high demand in the international market by companies producing cosmetics. moringa oil is a good ingredient for skincare and hair care cosmetic products.
“Most of our outgrowers are women. Many factory workers are also women, and the oil is used for products,” Haroon said.
Kilifi Moringa Estates has since become a leading exporter of moringa oil and is pushing for increase in production locally.

The CEO says supply of moringa seeds is still a major problem, as Kilifi, and even the country, cannot sustain the demand.
Currently, the company buys moringa products from all over East and Central Africa, including Uganda, Malawi, Tanzania, Rwanda, Burundi and is looking into roping in Malawi.
“Just one of our customers requires about 75,000 kilos of seeds to meet their order, so it’s really not enough and we have had to turn outside Kenya,” he says.
Haroon says the company is a regional business that supports farmers all over the East and Central African region.
He says there are 22 permanent staff at the factory, and during high season, they employ over 45.
Moringa takes up to three years to mature, after which it begins producing seeds, which are the key raw material used to process high-value oil used in cosmetics.
The CEO spent more than Sh120 million to set up the factory. More than Sh20 million goes to farmers to buy seeds.

SEED PROCESSING
At the factory, the seeds are offloaded from trucks and workers measure their weight. Isaac Mumba, an employee of Kilifi Moringa Estates, says they then inspect their quality and remove any waste, such as stones.
The seeds are then separated between organic and conventional. Organic seeds grow naturally without any chemicals or fertilisers and must be certified with a stamp.
Safety measures have to be observed and all workers are required to have on safety gear in the factory. A decorating machine shells the seeds for oil extraction.
At the main factory, there is an oil production engineer, who is a woman from Kilifi county. The moringa seeds are pressed with a machine to extract the oil and then the oil is allowed to settle and loaded into barrels, ready for export.
Haroon says for every litre of oil produced, they use about four to five kilos of moringa seeds.
Currently, the order in place will give the farmers between Sh18 million to Sh20 million.
“Notably, we support thousands of farmers in Kilifi, but there are thousands of others in East And Central Africa,” he says.
The factory has two machines, one large one for producing the conventional moringa oil, and the other produces organic moringa oil.
The company also processes moringa leaves into powder, which is highly nutritious. The starch left over after the seeds are pressed is used for producing biogas right at the factory
Haroon says with moringa, nothing goes to waste, and this helps them utilise everything that comes after the seeds are processed.
In the farms, they target average farmers of childbearing age, particularly a woman in early 30s or 40s who is depended on by more than seven people, which in the broader perspective offers a big support to the families struggling to survive.
Locally, the project has had a positive impact, but more needs to be done to increase the supply to meet demand.
To achieve this, the county government can come up with massive production of moringa, which would be sold to the company for production of oil and powder

https://www.the-star.co.ke/news/201...ga-tree-to-meet-demand-for-cosmetics_c1744768
 

kaka1

Senator (1k+ posts)
Sindh needs more moringa trees to cope with malnutrition, drought

an Khaskheli

HYDERABAD: Sindh Agriculture University (SAU) Tandojam has recently distributed more than 5,000 seedlings of the nutritious and drought-resistant moringa tree (suhanjana) to different farmers and organisations working in the rain-fed and agriculture areas of the province.
Promoting moringa cultivation, especially in the arid and semi arid zones of Thar and Kachho during the fresh monsoon season, could turn the landscape drought-resistant and help the local populace cope with climate change.
Sindh Agriculture University (SAU) Tandojam vice chancellor Dr Mujeebuddin Sehrai said they have a wide-ranging plan to introduce moringa tree cultivation at mass level, especially in Thar desert and Kohistan to cope with drought and climate change effects.
SAU has aims to involve researchers by strengthening collaboration with local farmers to see the opportunities for sustainable food production in the food-insecure areas. "It is part of a move to promote indigenous trees, which have higher nutritional value and are useful for fodder," Dr Sehrai told The News.
Moringa tree grows fast and has high nutritional value in all its parts – leaves, pods, seeds, flowers, roots, and even the bark, which provides protein, calcium, minerals, iron, and several important vitamins. This tree does not need much watering and generally grows without fertiliser or any chemical inputs.
The university distributed more than 5,000 seedlings to different farmers and organisations, the VC said, and added, “We are establishing a nursery to produce more seedlings in the university premises this monsoon.” He said initially they grew 5,000 extra saplings for planting along the university pathways. The tree has high tolerance to grow in heat and in any soil type.
Prof Muhammad Ismail Kumbhar, SAU focal person and expert on vegetation, said, “Moringa is one of the indigenous valuable plants, which we are going to promote for food and fodder production. This technology will be transferred to herders, farmers and common citizens to get benefits.”
He said presently various community organisations working in different areas were approaching the university to get the seedlings of this plant. It would be a long-time initiative on the basis of public-private partnership to work with these community organisations. “We also encourage development organisations to further extend cooperation with the university,” he said.
Prof Kumbhar said moringa tree might be a better alternate for the herders of Thar Desert, who migrate annually to the barrage areas for grazing their animals when fodder was short and dryness settled in their native areas.
He lamented the dry spell and the disturbed rain pattern which had depleted many indigenous species of trees and shrubs in the Thar Desert, leaving people in a helpless situation. He encouraged graduates of the university, students, teachers and researchers to work on the moringa tree in collaboration with the local communities. Initially the communities and farmers would plant these trees for their own consumption, but later it could be used for commercial purpose too.
Tharparkar district has already received hundreds of moringa seedlings in different areas in the past and many of those trees have now grown and were benefitting the local communities. However, activists and locals have claimed that excessive use of machinery and tractors was destroying these trees and other valuable plants which were a necessary source of sustenance for the locals.
They also urged the government to plant more moringa trees in districts like Tharparkar, parts of Umerkot, Sanghar, Khairpur, Dadu, Jamshoro and Thatta districts to help locals fight malnutrition, drought, and climate change.
The moringa is also known as the “miracle tree of life” in Africa and other parts of the world where malnutrition and drought both have been a challenge for the communities. The seeds of the moringa were also being used in countries like Ghana to purify water.

https://www.google.com/amp/s/www.th...ringa-trees-to-cope-with-malnutrition-drought
 

kaka1

Senator (1k+ posts)
9 Science-Backed Benefits of Moringa

There's been a lot of buzz about the benefits of moringa, the nutrient-rich leaves and fruit of a tree that grows in Asia and Africa. Before you buy into the hype, here's a look at how it can improve your health.


Moringa may help in the fight against Alzheimer's disease
WHITEHOUNE/SHUTTERSTOCKOne of the most commonly cited moringa benefits is slowing the progression of Alzheimer's disease. And there's definitely some evidence that it can help. A review of plant-extract studies, published in the Journal of Neurosciences in Rural Practice, found that the anti-inflammatory and hypointensive effects of moringa oleifera could enhance memory and that rats who were given moringa extract improved the electrical activity and levels of brain monoamines (norepinephrine, dopamine, and serotonin). Learn how to protect yourself from Alzheimer's disease.

Morina is a powerful antioxidant
DOLLY MJ/SHUTTERSTOCKThe benefits of moringa oil, extract, or the actual leaves and fruit include helping boost levels of potent antioxidants, including beta-carotene and vitamin C. See all the ways antioxidants can improve your health.

FROM OUR SPONSOR
https://trc.taboola.com/readersdige...VyNjIwOIDS0-sCQLqXDEjhlxBQ_psbWP___________wE
Meet America’s Highest-Paid CEO, a 66-Year-Old Immigrant From Malaysia Who Calls Himself a ‘Frugal Guy’TIME

Moringa could prevent—and help treat—cancer
KATERYNA KON/SHUTTERSTOCKCould taking moringa extract in your morning tea or smoothie help reduce your risk of cancer? There's some evidence that moringa leaf extract could help stop cancer cells from proliferating and cause cell death, according to a 2011 study in Food and Chemical Toxicology. The study subjected cultured human tumor cells to the plant extract, causing the cells to eventually die off. Try these 32 tips to help you prevent cancer.
Moringa can help lower your cholesterol
RALWEL/SHUTTERSTOCKHigh cholesterol has been linked with an increased risk of heart attack, stroke, and cardiovascular disease. A 2012 review of animal and human studies of moringa benefits in relation to cholesterol found that it holds promise in lowering cholesterol levels. Eat these five foods to help lower your cholesterol.
CONTENT CONTINUES BELOW AD
Moringa may help lower your blood sugar
CRYSTAL EYE STUDIO/SHUTTERSTOCKMoringa has shown potential as a natural treatment for people with type 2 diabetes. A 2009 study in the Journal of Ethnopharmocology using rats found that moringa reduced blood sugar levels in extremely diabetic rats by more than half, and by a third in borderline diabetic rats.
Moringa may reduce your risk of developing heart disease
U3D/SHUTTERSTOCKThanks to its antioxidant properties, researchers suggest that moringa could reduce your risk of developing cardiovascular disease. A 2009 study found that moringa extract protected the hearts of rats who were fed the nutrient. Try these tips to help reduce your odds of developing heart disease.
Moringa could improve lung function in people with asthma
LIFE-SCIENCE/SHUTTERSTOCKAsthmatic patients who were given powdered moringa leaves for three weeks improved their lung function by nearly 12 percent, according to a 2008 study.
Moringa oil can improve your skin and hair
NOBEASTSOFIERCE/SHUTTERSTOCKOne of the benefits of moringa oil is its potency as a conditioner and protectant for hair and skin. Try these natural beauty tipsto help enhance your daily regimen.
CONTENT CONTINUES BELOW AD

Moringa can impact your fertility
SEBASTIAN KAULITZKI/SHUTTERSTOCKIf you're hoping to become pregnant—or are expecting—consult with your doctor before you take this (or any other) herbal supplement. There is some evidence that moringa could have anti-fertility properties, according to a study published in the International Journal of Crude Drug Research. The study of rats found that moringa may help reduce the likelihood of implantation

https://www.rd.com/health/conditions/moringa-benefits/
 

Back
Top