چاکلیٹ

Night_Hawk

Siasat.pk - Blogger
چاکلیٹ

17098595_1853138281626315_5653643098040680069_n.jpg

چاکلیٹ کے علاوہ چاکلیٹ کے ذائقے کی حامل بے شمار اشیا گھر پر بہ آسانی تیار کی جا سکتی ہیں۔ فوٹو: فائل



گزرتے وقت کے ساتھ جہاں طرز زندگی میں بے شمار تبدیلیاں آئی ہیں، وہیں ذائقوں کی دنیا میں بھی تغیرات برپا ہوئے ہیں۔


روایتی کھانوں کی جگہ جھٹ پٹ تیار ہونے والی چیزیں پسند کی جانے لگی ہیں۔ جس کو عرف عام میں فاسٹ فوڈ کا نام دیا جاتا ہے۔

اسی طرح روایتی مٹھائیاں، حلوے، کھیر وغیرہ کی جگہ کیک، پڈنگ، چاکلیٹ وغیرہ زیادہ پسند کیے جانے لگے ہیں۔ یوں تو چاکلیٹ کو بچوں کا شغل سمجھا جاتا ہے، لیکن یہ ہر عمر کے افراد میں پسند کی جاتی ہے، یہی وجہ ہے کہ چاکلیٹ کو گھر کے روایتی میٹھے کی حیثیت حاصل ہونے لگی ہے۔


ساتھ ہی یہ امر بھی دل چسپ ہے کہ لڑکیوں میں چاکلیٹ کی پسندیدگی کا تناسب دوسروں کی بہ نسبت زیادہ پایا جاتا ہے اور وہ صبح کے ناشتے سے رات کے کھانے تک چاکلیٹ یا چاکلیٹ کے ذائقے والے کھانے پسند کرتی ہیں۔

مثلاً چاکلیٹ اسپریڈ، چاکلیٹ کسٹرڈ، چاکلیٹ پین کیک، چاکلیٹ آئسکریم، چاکلیٹ بسکٹ، چاکلیٹ کیک، چاکلیٹ ڈونٹس، چاکلیٹ ڈیزرٹ وغیرہ وغیرہ یہی وجہ ہے کہ عموماً لڑکیوں کو تحفے میں بھی چاکلیٹ دیے جائیں، تو وہ بے حد خوشی محسوس کرتی ہیں۔


فی زمانہ کسی بھی تہوار یا خاص موقعے پر بھی روایتی مٹھائیوں کی جگہ چاکلیٹ کے تحفے دینا زیادہ پسند کیا جاتا ہے۔ امتحان میں کام یابی ہو یا منگنی، کوئی خوشی کا موقع ہو یا شادی کی سال گرہ وغیرہ ہر موقعے پر چاکلیٹ کا تحفہ محبتوں کے فروغ کا سبب بنتا ہے۔

کین کی خوب صورت سی ٹوکری میں مختلف چاکلیٹ خوب صورتی سے سجا کر منگنی یا عیدی میں جب بھیجا جاتا ہے، تو دلوں میں مٹھاس بھر دیتا ہے۔


بطور تحفہ بھی اسے مقبولیت حاصل ہو رہی ہے۔۔۔ اس سے محبت وانس کا جذبہ جھلکتا ہے۔ ایسے مواقعے پر جب رشتوں میں دوریاں درآئی ہوں، تو اس تحفے کے ذریعے بنا کچھ کہے سنے اسے رفع کیا جا سکتا ہے۔ عام طور پر اس کا تبادلہ مضبوط رشتوں کو مضبوط تر کرتا ہے۔


طبی ماہرین بھی یہ کہتے ہیں کہ صنف نازک میں چاکلیٹ کی مقبولیت اس بنا پر ہے کہ انہیں صنف قوی کے مقابلے میں اس کی ضرورت زیادہ ہوتی ہے، یوں فطری طور پر انہیں اس کی طلب رہتی ہے۔ چاکلیٹ خواتین کے جسم کے نظام کو بھرپور طریقے سے چلاتا ہے۔ چاکلیٹ کا ذائقہ کی مٹھاس خوشی کا احساس ہی نہیں دلاتی، بلکہ یہ کھانے کے بعد ہمیں سکون کا احساس ہوتا ہے۔ اسے سخت دباؤ، یا ذہنی پریشانی میں آزمایا بھی جا سکتا ہے، آپ کو واضح فرق محسوس ہوگا۔


چاکلیٹ کھا کر فرحت و خوشی کا جو احساس جاگتا ہے وہ اپنی پسندیدہ موسیقی سننے، کوئی انعام جیتنے یا محبت کے احساس سے زیادہ پرلطف ہوتا ہے۔ چاکلیٹ کے ذائقے، مہک اور بناوٹ کا منفرد ملاپ کھانے والے کو بے حد اچھا احساس دلاتا ہے ۔ یاد رکھیے چاکلیٹ کسی بھی نفسیاتی طور پر پرسکون رکھنے کی تھراپی سے سستا ہے اور اس کے لیے کسی ڈاکٹر یا ماہر نفیسیات سے وقت لینے کی بھی ضرورت نہیں ہے۔


چاکلیٹ کی شائق لڑکیاں جب وزن کم کرنے کے لیے میٹھے سے پرہیز کرتی ہیں، تب بھی چاکلیٹ کھانا ترک نہیں کرتیں۔ صرف اتنا فرق پڑتا ہے کہ عام چاکلیٹ کے بہ جائے ڈارک چاکلیٹ کھاتی ہیں۔
آج کل چاکلیٹ کو تحفے میں دینے کا رواج بھی بے حد مقبول ہو رہا ہے۔


بطور تحفہ دینے کے لیے بھی اس کی دیدہ زیب شکلیں سامنے آرہی ہیں۔ اس کے علاوہ اسے گھر میں بھی خود اچھی طرح پیک کیا جا سکتا ہے، جیسے تنکوں کی بُنی ہوئی ٹوکری یا ریشمی رومال وغیرہ میں سجی ہوئی یا جالی دار کپڑے میں ٹوکری رکھ کر اس کے تمام کونوں کو اوپر اکھٹا کر کے سنہری یا سرخ یا کسی بھی رنگ کی ربن سے باندھ سکتی ہیں۔ اس پر کوئی چھوٹا سا پھول، موتی وغیرہ بھی چپکا سکتی ہیں۔


اس کے علاوہ چند چھوٹی چاکلیٹ لیں اور اتنی ہی تعداد میں تنکے لے کر ان پر رنگ دار کاغذ، پلاسٹک شیٹ یا فوائل چپکا دیں۔ اب پھول دار یا سادے کاغذ گول دائروں میں کاٹ لیں۔ دائرہ اتنا بڑا ہو کہ چاکلیٹ کے چاروں طرف آجائے۔ دائرے کے درمیان سوراخ کرلیں۔ ہر چاکلیٹ کے نیچے گلو لگا کر تنکے پر چپکا دیں۔


اب وہ گول دائرہ بھی تنکے کے دوسری طرف سے اس میں اس طرح چپکا دیں کہ وہ پھول کے اطراف میں اس طرح آجائے کہ جیسے پھول کی پتیاں یا پھول کی کلی کے اطراف پتے۔ اس طرح تمام چاکلیٹ کو چپکا کر تیار کر لیں۔ ایک پلاسٹک شیٹ کے درمیان ان تمام چاکلیٹ کی ڈنڈیوں کو ربن کی مدد سے باندھیں اور پلاسٹک شیٹ میں اس طرح لپیٹیں کہ پھولوں کے گُل دستے کی طرح کی شکل اختیار کرلے، پھر اس پر خوب صورت ربن اور ڈوری باندھ دیں۔ اس گُل دستے میں چاکلیٹ کی ڈنڈیوں کے ساتھ گلاب کے پھول بھی شامل کیے جاسکتے ہیں۔
اس کے علاوہ کسی بھی خوب صورت رنگ برنگے یا پھول دار کاغذ کے درمیان چاکلیٹ رکھ کر دونوں اطراف سے موڑ دیں، اس طرح کاغذ کو موڑیں، جیسے ٹافی کو پیک کیا ہوا ہوتا ہے۔ اب دونوں طرف جہاں سے کاغذ موڑا ہے، وہاں باریک ڈوری، سنہری ربن یا لیس باندھ لیں۔ اس کے ساتھ ساتھ بازار میں بھی چاکلیٹ پیک کرنے کے لیے کئی خوب صورت ڈبے دست یاب ہیں، جو دینے والے کی محبت کا اظہار کرتی ہے۔
یوں تو انواع اقسام کی چاکلیٹ بازار میں بہ آسانی دست یاب ہیں، لیکن اگر اسے اپنے ہاتھ سے پیک کر کے دیا جائے، تو تحفے کی قدر و قیمت کئی گناہ بڑھ جاتی ہے۔ چاکلیٹ کے علاوہ چاکلیٹ کے ذائقے کی حامل بے شمار اشیا گھر پر بہ آسانی تیار کی جا سکتی ہیں۔ مثلاً چاکلیٹ کیک، چاکلیٹ ٹرائفل، چاکلیٹ پیسٹری وغیرہ وغیرہ۔ اگر یہ کہا جائے تو بے جا نہ ہوگا کہ ہلکی سی تلخی کے ساتھ گہرے شیریں احساس لیے چاکلیٹ اپنے منفرد ذائقے کی مٹھاس کو رشتوں میں منتقل کر کے رشتوں کو مضبوط بناتا ہے تو بے جا نہ ہوگا۔
Source
 
Last edited by a moderator:

Night_Hawk

Siasat.pk - Blogger
[h=1]Chocolate: Health Benefits, Facts, and Research
[/h] Written by Joseph NordqvistReviewed by Natalie Butler, RD, LD
Knowledge center
Last updated: Wed 1 June 2016
email


42988Share10


mnt_knowledge_center_001.png




The next time you eat a piece of chocolate, you may not have to feel overly guilty about it. Despite its bad reputation for causing weight gain, there are a number of health benefits associated with this delicious treat.
Chocolate is made from tropical Theobroma cacao tree seeds and its earliest use dates back to the Olmec civilization in Mesoamerica.
After the European discovery of the Americas, chocolate became very popular in the wider world, and its demand exploded.
Chocolate has since become an incredibly popular food product that millions indulge in every day, thanks to its unique, rich, and sweet taste.
But what effect does eating chocolate have on our health?
Contents of this article:

  1. Possible health benefits of chocolate
  2. Lowering cholesterol
  3. Preventing memory decline
  4. Lowering heart disease risk
  5. Chocolate and stroke
  6. Other benefits
  7. Risks and precautions

Fast facts on chocolate
Here are some key points about chocolate. More detail and supporting information is in the main article.

  • In the past, chocolate consumption has been associated with conditions such as diabetes, coronary heart disease, and hypertension.
  • Chocolate has been praised by some experts for its antioxidant content.
  • Some studies have suggested chocolate could lower cholesterol levels and prevent memory decline.
  • Chocolate contains a large number of calories.
  • The average American consumes around 4.5 kg of chocolate each year.

[h=2]Possible health benefits of chocolate[/h]
woman-eating-chocolate.jpg

Does chocolate have any health benefits?

Over the years, chocolate has received a lot of bad press because of its fat content; its consumption has been associated with acne, obesity, high blood pressure, coronary artery disease, and diabetes.
However, according to Rashed Latif, who published a review of chocolate's health effects in the Netherlands Journal of Medicine, it's not all bad news.
He says "the recent discovery of biologically active phenolic compounds in cocoa has changed this perception and stimulated research on its effects in aging, oxidative stress, blood pressure regulation, and atherosclerosis."
Today, chocolate is lauded for its tremendous antioxidant potential. The higher the cocoa content, the more health benefits there are and the less sugar content, which is better for overall health.
The potential benefits of eating chocolate may include:

  • Lowering cholesterol levels
  • Preventing cognitive decline
  • Reducing the risk of cardiovascular problems
It is important to note that the possible health benefits mentioned below came from one-off studies, this means that more research will be necessary before they are proven to be correct. However, they certainly make interesting reading.
[h=2]1) Chocolate lowers cholesterol[/h] According to one study, published in The Journal of Nutrition, chocolate consumption might help reduce low-density lipoprotein (LDL) cholesterol levels, also known as "bad fats." The team of researchers set out to investigate whether chocolate bars containing plant sterols (PS) and cocoa flavanols (CF) have any effect on cholesterol levels.
The study authors wrote, "results indicate that regular consumption of chocolate bars containing PS and CF, as part of a low-fat diet, may support cardiovascular health by lowering cholesterol and improving blood pressure."
[h=2]2) Chocolate may prevent memory decline[/h] Scientists at Harvard Medical School suggest that drinking two cups of hot chocolate a day could help keep the brain healthy and reduce memory decline in older people.
The researchers found that hot chocolate helped improve blood flow to parts of the brain where it was needed. The lead author, Farzaneh A. Sorond, said:
"As different areas of the brain need more energy to complete their tasks, they also need greater blood flow. This relationship, called neurovascular coupling, may play an important role in diseases such as Alzheimer's."
In a further study, published in 2014, researchers found that a cocoa extract - called lavado - could, perhaps, reduce or prevent damage to nerve pathways found in patients with Alzheimer's disease. This means that symptoms of the condition - such as cognitive decline - could be slowed.
[h=2]3) Chocolate and heart disease risk[/h] Research, published in The BMJ, suggests that consuming chocolate could help lower the risk of developing heart disease by one-third. The report was presented at the European Society of Cardiology Congress in Paris, France.
The authors concluded:
"Based on observational evidence, levels of chocolate consumption seem to be associated with a substantial reduction in the risk of cardiometabolic disorders. Further experimental studies are required to confirm a potentially beneficial effect of chocolate consumption."
[h=2]4) Chocolate and stroke[/h] Canadian scientists carried out a study involving 44,489 individuals and found that people eating chocolate were 22 percent less likely to suffer a stroke than those who didn't. Also, those who had a stroke but regularly consumed chocolate were 46 percent less likely to die as a result.
In a further study, published in the journal Heart in 2015, researchers tracked the impact of diet on the long-term health of 25,000 men and women. The findings suggested that eating up to 100 grams of chocolate each day may be linked to a lower risk of heart disease and stroke.
[h=2]Other chocolate benefits in brief[/h] Over recent years, there has been a great deal of interest in chocolate and its potential health effects. Below are some examples; links to the Medical News Today articles are in the text:
[h=3]Eating chocolate during pregnancy may benefit fetal growth and development[/h] Good news for expectant mothers: eating 30 grams of chocolate every day during pregnancy might benefit fetal growth and development. This is the conclusion of a study presented at the 2016 Pregnancy Meeting of the Society for Maternal-Fetal Medicine in Atlanta, GA.
[h=3]Chocolate may streamline cognitive function[/h] A study published in the journal Appetite, suggests eating chocolate at least once weekly has the potential to improve cognitive function.
[h=3]Dark chocolate: a boost for athletes' performance?[/h] Too sporty to indulge in chocolate? Think again, says research published in The Journal of the International Society of Sports Nutrition. The findings suggest that a little dark chocolate might improve performance in fitness training.
[h=3]Daily chocolate intake linked to lower risk of diabetes, heart disease[/h] In the future, could a doctor's visit result in a prescription for chocolate? According to a new study, it is possible. Researchers suggest that consuming a small amount of chocolate every day could lower the risk of diabetes and heart disease.
[h=2]Risks and precautions for chocolate[/h] Chocolate has a high calorie count, containing large amounts of sugar. Therefore, if an individual is trying to slim down or maintain their weight, it may be a good idea to set a limit on chocolate consumption. The large quantity of sugar in most chocolates can also be a cause of tooth decay.
In addition, there is research suggesting that chocolate might cause poor bone structure and osteoporosis.
One study, published in The American Journal of Clinical Nutrition, was carried out to identify the relationship between chocolate consumption and bone density in older women.
The authors concluded that "older women who consume chocolate daily had lower bone density and strength."

All in all, there are health benefits to chocolate, and, there are negative aspects to chocolate. As ever, moderation is key.
 

Back
Top