وزن قابو میں رکھنے والی خوراک کا راز

Night_Hawk

Siasat.pk - Blogger
وزن قابو میں رکھنے والی خوراک کا راز کھل گیا

16711910_1841342622805881_1932156517446960077_n.jpg


میساچیوسٹس -امریکی ماہرین نے دریافت کیا ہے کہ مکمل اناج (ہول گرین) کھانے سے نہ صرف جسم کو زیادہ غذائیت ملتی ہے بلکہ ہاضمہ بہتر اور تیز رفتار ہونے کے ساتھ ساتھ وزن کم کرنے میں بھی بہت مدد ملتی ہے۔

اب تک شوگر کنٹرول اور انسولین کی کارکردگی بہتر بنانے میں ہول گرین کے فوائد سامنے آچکے ہیں لیکن اب تک اس بارے میں ماہرین کا اتفاق نہیں ہوسکا تھا کہ وزن قابو میں رکھنے یا کم کرنے میں بھی مکمل اناج سے کوئی فائدہ ہوتا ہے یا نہیں۔


امریکن جرنل آف کلینیکل نیوٹریشن کے تازہ شمارے میں شائع ہونے والی اس تحقیق نے یہ ابہام بھی دور کردیا ہے جس میں کہا گیا ہے کہ چھلکے سمیت (ثابت حالت میں یا پسا ہوا) ہول گرین کھانے سے جہاں دوسرے فائدے ہوتے ہیں وہاں وزن کم کرنے میں بھی مدد ملتی ہے۔ہول گرین میں چاول، دلیہ، گندم اور جو شامل ہیں جنہیں ہمارے یہاں عام طور پر چھلکا اتار کر اور آٹے کی صورت میں چھان کر استعمال کیا جاتا ہے۔

چاولوں کے بارے میں سائنسدانوں نے دریافت کیا ہے کہ اگر چھلا ہوا سفید چاول کھانے کے بجائے بھورا چاول کھایا جائے جو چھلکے سمیت ہوتا ہے، تو ایسی صورت میں یہ ہماری صحت کے لیے مفید رہتا ہے۔


چکی میں پیستے دوران اناج کے اہم غذائی اجزاء مثلاً فائبر، آئرن اور مختلف اقسام کے وٹامن بی اس سے الگ ہوجاتے ہیں اور جب استعمال کے لیے یہ آٹا چھانا جاتا ہے تو یہ مفید اجزاء ہمارے پیٹ میں پہنچنے کے بجائے کچرے کے ڈبے کی نذر ہوجاتے ہیں۔


ماہرین کی جانب سے مطالعے کے دوران 40 سے 65 سال کی عمر کے 81 رضاکاروں کو دو گروپوں میں تقسیم کرکے ایک گروپ کو ہول گرین والا کھانا دیا گیا جب کہ دوسرے گروپ کو بغیر چھلکوں والا صاف شدہ کھانا کھلایا گیا۔ 8 ہفتوں تک جاری رہنے والے اس مطالعے میں دونوں گروپوں کے افراد روزانہ معمول کی جسمانی سرگرمیوں میں بھی مشغول رہے۔


مطالعے کے اختتام پر معلوم ہوا کہ وہ لوگ جنہوں نے روزانہ مکمل اناج والا کھانا کھایا تھا وہ نہ صرف کھانے کو کم وقت میں اور بہتر طور پر ہضم کررہے تھے بلکہ وہ دوسرے گروپ کی نسبت زیادہ کیلوریز بھی جلارہے تھے۔ سائنسدانوں کے مطابق، ہول گرین کھانے کی بدولت ان میں سے ہر ایک نے روزانہ تقریباً 100 کیلوریز زیادہ جلائیں اور یہ بالکل ایسے تھا جیسے وہ روزانہ 30 منٹ تک پیدل چلے ہوں۔


ان نتائج کی روشنی میں سائنسدانوں کا مشورہ ہے کہ وزن کم کرنے کے لیے دوسری غذاؤں اور جسمانی مشقت کے ساتھ ساتھ مکمل اناج کا استعمال واقعتاً مفید رہتا ہے اور اسے فروغ دے کر عوامی صحت میں بھی اچھی تبدیلیاں لائی جاسکتی ہیں :-​
https://www.express.pk/story/734620/
 
Last edited by a moderator:

bhaibarood

Chief Minister (5k+ posts)
Re: وزن قابو میں رکھنے والی خوراک کا راز کھل گ&#1740

kia ho gaya hai doc ,ap bhi ?
 

نادان

Prime Minister (20k+ posts)
جس راز کے انکشاف میں انہیں صدیاں لگی ہیں ..وہ ہمیں ہماری نبی صدیوں پہلے بتا گئے

میں ہمیشہ ہول گرین ہول وھیٹ یا مالٹائی گرین بریڈ لیتی ہوں
 

Night_Hawk

Siasat.pk - Blogger
[h=1]5 healthy reasons to include bajra in your diet[/h] [h=2]Bored of eating wheat chapatis every day. Here's how and why you should switch to bajra rotis[/h]
Bajra-roti.jpg


Bajra is one the most common grains consumed widely in rural India, and is often referred to as the poor man’s staple food. While it is one of the oldest grains cultivated by man, people living in urban cities seem to have forgotten this coarse grain and its multiple health benefits. We give you 5 reasons you should include bajra in your diet.


1# Good source of energy: Bajra is mainly made of starch, a high-energy food. Since it takes longer time to break-down starch, bajra is a long-acting source of energy that keeps you full for a longer time. It is also an excellent source of essential amino acids that make up protein molecules. According to nutritional experts, the amino acids present in bajra are readily available and comparatively easily digestible than wheat grains.


2# Promotes heart health: Bajra contains niacin, a vitamin that plays a crucial role in lowering cholesterol levels, thereby preventing heart disease. It is also a fairly good source of magnesium and potassium, minerals that play a role in regulating blood pressure. A phytonutrient called lignin, found abundantly in bajra, is thought to be associated with a lowered risk of cardiac arrest.


3# Helps digestion: Bajra is rich in insoluble fibre that helps digestion and stool formation. Fibre reduces the transit time of feces through the colon and prevents constipation. It also reduces secretion of bile acids and is linked to a lowered risk of gallstone formation.


4# Helps prevent cancer: Several studies have suggested that bajra has cancer-protecting properties. A study showed that regular intake of bajra protects pre-menopausal women from developing breast cancer. Partly, this property has been attributed to the presence of lignin in the grains.


5# Possess anti-diabetic effect: Not only does bajra lower the risk of development of diabetes in healthy individuals but also increases insulin sensitivity, making it a suitable cereal option for those who are diabetic [1].

Source

 

Night_Hawk

Siasat.pk - Blogger
Here’s a healthy bajra preparation you can cook at home

Preparation time: 5 mins.
Cooking time: 10 mins.
Makes 8 rotis.
Ingredients


  • 2 cups bajra (black millet) flour
  • 1/4 cup whole wheat flour (gehun ka atta)
  • salt to taste
Method

  1. Combine the bajra flour, wheat flour and salt and add enough hot water to make a soft dough.
  2. Divide the dough into 8 equal portions.
  3. Roll out each portion into a thin roti of 150 mm. (6″) diameter.
  4. Generously dust the rotis with dry bajra flour to make the rolling easier.
  5. Cook the rotis on a hot tava (griddle) till both sides are light brown in colour.
  6. Brush one side of the roti with melted ghee and serve hot.
 

Night_Hawk

Siasat.pk - Blogger
[h=1]Top 4 Grains Healthier Than Wheat
[/h] [h=1]Top 4 Grains Healthier Than Wheat
[/h] Hello All!!! Most people are always found eating wheat when there are other healthier grains around. India abounds in healthy whole grains like jowar, bajra, kuttu and ragi. Let us have a sneak peek at the goodness of all these whole grains! [h=2]1) Jowar (Sorghum)[/h]
jowar-grains-superfoods-below-INR-50.jpg

Jowar which is known as sorghum in English has been known to humans since 3000 BC. It is much in demand these days due to its nutritional and health benefits. It belongs to the millet family. When compared to rice and wheat it has a higher amount of calcium. It is also loaded with protein, iron and fibre. The grain is known to be heart friendly as it contains compounds that work well in lowering cholesterol levels. Jowar has a fairly large amount of antioxidants too. Are you aware that jowar is free of gluten unlike wheat? That is a thumbs up for the grain! So people who are gluten intolerant or have celiac disease can have rotis, bread made from jowar! You can have the broken version of the grain as a porridge. [h=2]2) Bajra[/h]
Bajra-grains-healthier-than-wheat.jpg

Called the poor man’s staple food, bajra is one of the oldest grains grown by man. It has so many health benefits to offer! It is a great source of energy and is known to keep a person full for longer. It has amino acids that make it easily digestible than wheat. It has niacin which plays a crucial role in lowering the levels of cholesterol. It is a great source of magnesium and potassium too! On the whole the grain protects the heart. It is a rich fibre source too! Bajra lowers the risk of diabetes by increasing insulin sensitivity. [h=2]3) Kuttu (Buckwheat)[/h]
buckwheat.jpg

Buckwheat flour or kuttu ka atta is a common flour used in making savouries in the fasting season. Kuttu is not actually a grain but a fruit! It is gluten free and not related to wheat. People with gluten intolerance would find the flour of this pseudo cereal useful. It is rich in fibre, B vitamins and minerals like magnesium, manganese phosphorus, zinc, iron and copper. It is also rich in essential fatty acids. It manages diabetes, lowers blood pressure and cholesterol. Not just during Navratri but otherwise also you can make kuttu a part of your daily diet. It is high in fibre and this makes it a much in demand weight loss food in the west. What we Indians do is that we make a lot of pakoras and pooris out of kuttu and feast on it during Navratri. This makes us gain weight instead [h=2]4) Ragi[/h]
Ragi-grains-healthier-than-wheat.jpg

Ragi is a household name in South India. Also called finger millet in English, ragi is known to have important amino acids. It has the highest amount of calcium and potassium. It is a great source of iron too, making it beneficial for those with low hemoglobin. Ragi has B vitamins and polyphenols in it. It is due to the polyphenols and high fibre content of ragi that it exhibits anti-diabetic, antioxidant and antimicrobial properties. It helps protect against hardening of blood vessels. It is low in fat, free of gluten and easy to digest. Ragi porridge is therefore given as the first food to little babies.
 

Asad Mujtaba

Chief Minister (5k+ posts)
Re: How to lose weight within days

Mods should not allow these poor quality videos

this guy only posts to get views
 

Back
Top